Vad är tempeh?

Det är så självklart för oss men såklart inte för alla.

Tempeh är ett fascinerande livsmedel. Det kan beskrivas som en kaka av sojabönor som hålls ihop av ett svampmycel.  När svampen (Rhizopus oligosporus eller Rhizopus oryzae) växer till förändras bönornas smak, konsistens och näringstillgänglighet . Resultatet blir gott, nyttigt och otroligt användbart. Traditionellt sett tillverkas tempeh med sojabönor som grund. Extra intressant är att tempeh också kan tillverkas av övriga baljväxter eller av spannmål. Exempelvis går det att göra tempeh på närodlade kokärtor, bondbönor, havre eller sötlupin.

Historik

Tempeh kommer ursprungligen från Indonesien och är något av en nationalrätt på ön Java. Än idag äts mycket tempeh på Java och mycket animaliskt protein ersätts på så sätt med växtbaserat protein.

Smak och näringsinnehåll

Smaken på tempeh är mild. Nötig eller jordig.  Tempeh drar lätt åt sig marinad och kan tillagas på en mängd olika sätt. Exempelvis stekas, wokas, ungsbakas,  friteras eller blandas i grytor. Beroende på vilken böna eller vilket spannmål som tempehn tillverkas på så kommer näringsinnehållet i slutprodukten att variera. Kort sagt kan man säga att innehållet av näringsämnen och mineraler kommer  att motsvara det i bönan eller spannmålet. Tillgängligheten av mineraler och näringsämnen kommer generellt att vara högre i slutprodukten. Görs tempehn på sojabönor kommer proteininnehållet vara högt. Tempeh innehåller också B-vitaminer och ett intressant faktum är att man i vissa fall har hittat B12 i tempeh. Detta tros komma av bakterien Klebsiella och den finns bara om tillverkningen av tempeh inte sker alltför sterilt.

Tillverka själv

Det är lätt att tillverka tempeh själv om man har förståelse för själva processen. Tillverkningen sker ju helt naturligt genom att en svamp växer på råvaran och det gäller att ge de rätta förutsättningarna så just den svamp vi vill ska växa kommer växa till.