Kimchi

Kimchi känner många till. En smakrik stark syrning med djup och kryddighet. Grunden i kimchi är saltad och sköljd salladskål som blandas med olika kryddor, framförallt chilipeppar, vitlök, ingefära, annan lök och rättika. Både innehållet och tillverkningsprocessen är skyddad enligt Codex Alimentarius.

Om kimchi

Kimchi är en smakrik stark syrning som ursprungligen kommer från Korea, men som tar över världen. Kimchi används mest som smaktillsats eller tillbehör, men är även en bra ingrediens i sås, soppa och som pålägg på mackan.

Grunden i kimchi är saltad och sköljd salladskål som blandas med olika kryddor, framförallt chilipeppar, vitlök, ingefära, annan lök och rättika. Både innehållet och tillverkningsprocessen är skyddad enligt Codex Alimentarius.

Typiska grönsaker som används som bas är salladskål, rättika och morötter. Kimchi skiljer sig från andra syrningar på så sätt att grönsakerna ligger i en smet och inte bara i sitt eget eller tillsatt saltvatten.

Kimchi innehåller ofta fisksås eller fermenterade räkor. Vi använder endast växtbaserade ingredienser i våra recepter och ersätter fisksås med miso. Det är värt att experimentera med andra ingredienser som t.ex. alger.

Beredning

3. salladskål, 3dl havssalt, 4 morötter, 2 rättika (daikon), vårlök

Pasta: 4 lök, 1,½ dl ingefära, 1 ½ dl garlic, 1 dl korean chilli, 2 chilli, 2 päron, 4 Msk miso, 2 ts tamari.

 1. Skär salladskål i bitar, strö salt över och lägg allt under vikter. Låt stå några timmar.
 2. Skär morötter och rättika i bitar. Bäst är långa tunna strimlor med hjälp av skalaren.
 3. Gör en pasta i matberedaren av miso, lök, vitlök, ingefära, chilli, päron.
 4. Skölj salladskålen.
 5. Mixa ihop allt, tryck ner, täck, stäng.

Låt stå 1-2 dygn i rumstemperatur, efter det 10 dagar eller längre svalare (i källaren eller i ett garage).

Variationer

 • Andra frukter
 • Alger
 • Andra örter (gurkmeja)
 • Grönsaker
 • Socker eller frukt
 • Tillsätt tomatpasta