DIY

Do it yourself!

 

Here we present a step-by-step guide on the basics of tempeh-making! Making your own delicious tempeh is an easy fun way to grow your own healthy protein source.

But not only that, it can also open the door to exciting new worlds of micro-organisms, fungi and alchemy. That’s how our love of tempeh got seriously out of hand. We are deeply entangled in the world of mysterious mycelia. So consider this warning before you jump into tempeh-making: before you know it, that little hidden seed of nerdiness inside you will grow and flower and make you into that microbiological geek talking about nothing but schrooming beans.

You will be SÅ FUNGY!

 

 

 

  Instruktion för 1 kilo Tempeh:

500 g bönor (eller ärtor)

  1 tsk tempehsporer (3 à 5 gr)

3 msk vinäger

 

Steg 1: förbered bönorna

Om bönorna inte är skalade kan du mala bönorna grovt i en kvarn. Helst ska kvarnen bara trycka ihop bönorna så att de delar sig i två delar.

Lägg bönorna i blöt över natten. Om du inte har grovmalt bönorna tidigare så kan du skala bönorna på annat sätt. Exempelvis genom att hacka dem mycket grovt i en matberedare, krama dem mellan fingrarna eller skrubba dem mellan handdukar. Skölj därefter i vatten och häll av skalen som brukar flyta. Det är inte superviktigt att allt skal tas bort. Huvudsaken är att skalet rivs sönder eftersom svampen inte växer genom skalet.

Koka bönorna tills de känns nästan klara. Avbryt innan de börjar falla sönder. Medan bönorna kokar kan du ta bort skalen som flyter på ytan.

Låt bönorna lufttorka på en ren handduk eller sätt på plattan på låg värme och torka under omrörning tills de inte känns blöta längre. Låt bönorna svalna till <40 grader.

Steg 2: inokulera

Tillsätt vinäger och tempehsporer och blanda allt noggrant.

Stoppa bönorna i fryspåsar. Forma till platta kakor högst 3 cm tjocka och stick lufthål med hjälp av en stoppnål eller potatissticka genom påsarna. Stick lufthålen med ca 1,5 cm mellanrum.

Steg 3: inkubera

Lägg kakorna på ett galler och placera på en plats som håller 28-35°C. Till exempel ovanför ett kylskåp, i ett skåp med en dator, i närheten av ett element.  eller liknande. Du kan även bygga en inkubator med värmekälla och termostat.  Kolla med en termometer så att temperaturen stämmer. Svampen behöver syre för att kunna växa, så stoppa den inte i en stängd plastlåda.

Efter ca 20 timmar börjar svampen att växa och då utvecklas värme. Håll lite koll då, öppna eventuellt skåp eller ställ bönorna på ett annat ställe. För att svampen ska överleva så får värmen inte överstiga 37 grader.

Efter 24 -30 timmar så är troligtvis bönorna helt genomväxta med mycel och tempehn kan anses vara klar. Tillväxten kan då avbrytas genom att paketen läggs i ytterligare en påse och kyls av. Det är en smaksak hur länge bönorna ska fermenteras. Om det börjar visa sig svarta prickar på tempehn så har svampen börjat bilda sporer. Tempehn går fortfarande bra att äta men den brukar vara lite starkare än om man avbryter tidigare. Om tempehn luktar illa så ska den kasseras.

Tempehn går bra att frysas. Den håller också några dagar i kylskåp.

LYCKA TILL OCH BE FUNGY!