Hur tillagas tempeh?

Tempeh är godast friterad eller stekt i het olja. Den får en krispig skorpa med saftig insida och blir helt oemotståndlig. Så här gör vi:

stekt tempeh
stekt tempeh
  • Skär tempehn i långa smala bitar, 0,5 cm tjocka eller i kuber på 1 til 2 cm
  • Lägg bitarna i tillräckligt med upphettad olja.
  • Strö lite örtsalt och rökt paprikapulver över bitarna.
  • Stek den gyllenbrun (några minuter brukar räcka) och vänd på bitarna.
  • Strö salt och paprika även på den stekta sida.

Stekt tempeh kan man servera som fingerfood med några dippsåser. Bra dippsåser är vitlöksmajonnäs, sweet chili eller satésås, en indonesisk klassiker!

Om man vill göra mycket tempeh åt gången,  t.ex. till en fest så rekommenderar vi att använda en fritös. Man kan även förvara tempehbitar som redan är skurna i rätt storlek i frysen och i påsar med rätt “fritösmängd”. Det går då smidigt att lägga de frusna tempehbitarna direkt i fritösen utan att behöva tina dem först för att skära den.

Friterad eller stekt tempeh kan man servera som proteinkälla till olika rätter. På bilden syns basmatiris med wokade grönsaker i kokosmjölk med tempeh. Gott och hälsosamt!

Vidare kan man så klart marinera, koka, mixa till spreads eller köttbullar, panera, tempura, ….