Majonnäs

Den här majonnäsen eller “veganäsen”, för den är 100% växtbaserad, är tillsammans med “sweet chili” vår favoritsås till tempeh! Varje gång Stina och jag serverar smakprover på tempeh med denna sås får vi rabbla receptet många gånger. Så därför bjuder vi gärna på receptet här, så kan ni göra bästa och snabbaste dippsåsen till friterad eller stekt tempeh, och slipper vi helt enkelt fortsätta rabbla.

Klassisk majonnäs är en emulsion mellan äggula och olja. I vårt recept ersätter vi äggula med sojamjölk. Båda innehåller lecitin, vilket är emulgeringsmedlet som binder ihop majonnäsen. Därför funkar detta receptet bara med sojamjölk och inte med någon annan växtbaserad mjölk, som t. ex. havremjölk, för de innehåller helt enkelt inga emulgerande lecitiner!

En annan skillnad mot klassisk majonnäs är att veganäs inte går att vispa för hand. Det behövs mekanisk bearbetning! Vi brukar använda stavmixern, direkt i en fin glasburk.

Smaken av vitlök i kombination med olivolja passar väldigt bra med stekt tempeh. Gillar man inte olivolja, så kan man ersätta den med neutral olja i receptet. Gillar man inte senap, då kan man helt enkelt ta bort den ur receptet! Det är väldigt gott att mixa in lite färska kryddor i veganäsen, som persilja, rödlök, basilika eller min personliga favorit: smörgåskrasse. Blanda in finhackade kryddor mixandet, för de kan störa emulgeringsprocessen!

Så enkelt går det till: 

Lägg i följande i en glasburk med bred öppning:

  • 75 ml neutral matojla (raps, solros, majs)
  • 75 ml god kallpressad olivolja
  • 100 ml naturell sojamjölk (utan socker, utan vanilj)
  • 1 msk senap
  • 1 msk citronjuice
  • 1/4 tsk salt
  • 1/4 tsk svartpeppar
  • 1 eller 2 vitlöksklyftor

Blanda med stavmixern under åtminstone 1 minut. Se till att all vitlök mixas! Klart!

Veganäsen går att förvara några dagar i kylen.

 

One thought on “Majonnäs

Comments are closed.